Symmetrie en asymmetrie
Denk na over symmetrie en asymmetrie in je opstelling. Symmetrische opstellingen zijn rustgevend en ordelijk, terwijl asymmetrische opstellingen spannender en speelser zijn. Bepaal wat het beste past bij de stijl en sfeer van je interieur.
In de zithoek: Hang een groepje lampen van verschillende hoogtes boven een laag tafeltje. Dit creëert een speels effect en trekt de aandacht naar een specifiek deel van de kamer.
In de keuken: Hang een strakke rij van lampen op dezelfde hoogte boven de eettafel. Dit zorgt voor een georganiseerde en strakke uitstraling.
Tussenruimtes: Gebruik een plafonniere om de verschillende delen van de kamer met elkaar te verbinden. Dit zorgt voor een harmonieus geheel, samenhangend maar toch afwisselend genoeg.
Lichtsterkte
Zorg ervoor dat de lichtsterkte van de lampen goed op elkaar is afgestemd. Dit zorgt voor een harmonieuze verlichting. Kies lampen die het licht mooi verspreiden en passen bij de rest van je interieur. Verschillende materialen en kleuren van lampen kunnen ook een interessant visueel effect geven.
Bepalen van de hoogte van de lampen
Laten we beginnen! Rol je mouwen maar op. Allereerst ga je meten hoeveel hoogte je kunt benutten. Als je een groepje lampen boven een tafeltje naast de bank wilt hangen, meet dan de ruimte vanaf het tafelblad tot het plafond.
Stap 1: Bepaal de onderste rand
Meet de ruimte die je vrij wilt hebben vanaf het tafelblad tot de onderste rand van de laagste lamp. Als er bijvoorbeeld nog een vaasje of kandelaar op het tafeltje komt te staan, zet die dan alvast neer en kijk hoeveel "lucht" die nog nodig heeft tot de rand van de laagste lamp.
Stap 2: Bepaal de bovenste rand
Bepaal hoeveel ruimte je vrij wilt laten vanaf het plafond tot het bovenste punt van de hoogste lamp. Het staat vaak niet mooi als je een hanglamp aan een heel kort snoer ophangt. De afstand mag minimaal wel 30 cm zijn voor een zo mooi mogelijk effect. Hoe groter de lamp, hoe belangrijker dit is.
Hoe lang en breed kunnen je lampen zijn?
Laten we een voorbeeld uitrekenen. Stel, de hoogte van het tafelblad tot het plafond is 2,10 meter. Je wilt 60 cm vrij hebben boven het tafelblad en 50 cm ruimte vanaf het plafond. Dan heb je 1 meter ruimte in de hoogte over om de drie lampen op te hangen.
Nu ga je bepalen hoe breed de groep mag zijn in omvang/doorsnede. Is het tafeltje 80 cm breed, dan kun je 70 cm breedte aanhouden voor de totale doorsnede van de groep. Het is mooi als de diameter van de groep iets kleiner is dan de diameter van het tafeltje. Alles wat mooi gevonden wordt, is altijd een kwestie van proporties.
Welke Zenza hanglampen zijn mooi samen?
Nu komt het leukste gedeelte! Kijk welke vorm lamp je de mooiste vindt op onze website. Daarna beslis je of je van dezelfde vorm twee of drie verschillende maten gaat groeperen, of drie van dezelfde maat lamp gaat gebruiken.
Stel dat je een bruikbare diameter van 70 cm hebt voor je groep van drie lampen. Dan hoef je niet de 70 cm te delen door drie om de maximale breedte per lamp te bepalen, omdat de lampen op verschillende hoogtes hangen en elkaar gedeeltelijk overlappen. Voor een groep van drie lampen boven een tafeltje van 80 cm, waar je 70 cm diameter wilt gebruiken, kun je ongeveer drie lampen van 33 cm in diameter kwijt.
Verschillende vormen lampen combineren?
Het is ook mogelijk om drie verschillende vormen samen te gebruiken in een compositie, maar dat vergt wel wat meer voorstellingsvermogen. Niet alle vormen versterken elkaar even goed. Er zijn wel enkele combinaties die perfect zijn voor dit doel. Bekijk onderstaande foto’s voor inspiratie. Volg vooral je eigen smaak!
Praktische tips
Twijfel je nog? Gebruik deze handige tip: Pak drie plastic zakken en blaas ze op tot de maat van de lampen die je wilt gebruiken. Laat iemand de zakken op de gewenste hoogte vasthouden. Beoordeel of deze volumes kloppen door ze vanaf verschillende plekken in huis te bekijken. Ga op de bank zitten en kijk of de "lampen" goed aanvoelen vanuit een lagere positie. Zo kun je vol vertrouwen aan de slag en gegarandeerd een wonderschoon resultaat bereiken!
Extra tips voor het ophangen van een groep lampen aan het plafond
Kies het juiste ophangsysteem
Wanneer je meerdere lampen aan het plafond wilt hangen, is het belangrijk om een betrouwbaar ophangsysteem te kiezen. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een stevig plafondplaatje of een ophangrail die het gewicht van alle lampen kan dragen. Dit
voorkomt niet alleen dat de lampen scheef hangen, maar ook dat ze op den duur naar beneden komen.
Gebruik een verdeelbox
Een verdeelbox is handig om alle snoeren van de lampen bij elkaar te houden en netjes weg te werken. Hierdoor ziet de ophanging er strak en opgeruimd uit. Een verdeelbox zorgt er ook voor dat alle lampen dezelfde stroombron delen, wat handig is voor de bediening.
Variëren in snoerlengtes
Speel met verschillende snoerlengtes om een dynamisch effect te creëren. Lampen die op verschillende hoogtes hangen, geven diepte aan de ruimte en trekken de aandacht. Let er echter op dat de kortste lamp niet te dicht bij het plafond hangt en de langste lamp niet te laag boven het tafelblad of de vloer.
Verstelbare ophangsystemen
Overweeg verstelbare ophangsystemen waarmee je de hoogte van de lampen gemakkelijk kunt aanpassen. Dit is handig als je de opstelling na verloop van tijd wilt veranderen of als je de verlichting voor speciale gelegenheden wilt aanpassen.
Regelbare dimmers
Installeer dimmers om de lichtintensiteit naar wens aan te passen. Dit geeft je de mogelijkheid om de sfeer in de ruimte eenvoudig te veranderen, van helder en functioneel tot zacht en sfeervol.
Met deze uitgebreide tips en praktische adviezen ben je goed voorbereid om een groep lampen op een prachtige manier op te hangen. Experimenteer met verschillende
hoogtes, vormen en stijlen om de perfecte sfeer in je huis te creëren. Met de prachtige lampen van Zenza wordt het zeker weten een groot succes!